Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Pterodroma Adventures stopt ermee

Monday, May 23rd, 2016

Beste mensen, 

Tijdens onze voorjaarsvergadering hebben we besloten om geen tochten meer te organiseren. Hoewel wij het nog steeds geweldig vinden om op zee te vogelen maken veranderde gezinsomstandigheden en werk het voor ons te bewerkelijk om dit met voldoende inzet te blijven doen. Wellicht krijgen we later weer de geest, maar voor dit moment houden we het voor gezien.

We blikken met veel plezier terug op de afgelopen jaren. Na een hilarisch gesprek met onze voorganger Wim van der Schot, waarbij onder andere bleek dat een vat met chum was ontploft in zijn Amsterdamse binnentuin, besloten we dat het tijd werd om de pelagische traditie nieuw leven in te blazen. Toen we in 2006 onze eerste tocht naar het Friese Front aankondigden, bleek de interesse groot. Binnen enkele dagen was de tocht volgeboekt. Een jerrycan visolie, een grote vuilniszak vol popcorn en ruim 11 uur op zee leverden niet de gehoopte knalsoort. Maar ons enthousiasme werd er niet minder om. Na de eerste tocht volgden er nog 28, waarvan 5 meerdaagse naar Botney Cut en Klaverbank.

We hebben in die tijd volop kunnen experimenteren. Een scala aan chum recepten is uitgetest. Bij ons waren er geen ontploffingen, maar in de kelderboxen van een Alkmaarse flat is voor de gevoelige neus nog altijd de typische lucht van fermenterende garnalen waarneembaar. Pelagische bosjes hebben het licht gezien, zowel op het schip als drijvend achter het schip en verankerd op zee. Met name voor zeebonk Nico van de Hendrik Karssen was het altijd weer een spannend moment als we de auto op de kade reden. Met lede ogen moest hij aanzien wat er nu weer voor nieuwe, onmogelijke spullen aan boord gedragen werden. Maar ook bij hem won de nieuwsgierigheid het altijd van het ongeloof en werd enthousiast geholpen met montages en eventuele tewaterlatingen. En we hebben vogels kunnen vangen en ringen op zee. Of dat interessante informatie gaat opleveren zullen we nog af moeten wachten. Maar het was in elk geval voor de deelnemers interessant om een aantal soorten van zeer dichtbij te kunnen zien.

Vooral de stap van de dagtochten, relatief dicht onder de kust, naar de meerdaagse tochten naar de verre Botney Cut en Klaverbank, was een belangrijke ontwikkeling voor ons. Dit soort gebieden was immers voor vogelaars voordien zo goed als onbereikbaar. We weten nu dat een Grote Pijl ook daar niet zomaar even achter de boot te chummen is, maar dat Grauwe Pijlen relatief algemeen zijn. En walvisachtigen, anders dan Bruinvissen bleken ook daar zeer dun gezaaid. De Botney cut experiences waren legendarische tochten. Op de een of andere manier kregen we het altijd weer voor elkaar om met goed weer te vertrekken en in een vliegende storm terug te keren. Met name de eerste tocht hakte er aardig in. Rondvliegend meubilair en een bestek-la in de kantine. Plakkaten met half verteerde zuurkool op de wanden en op de grond. Deelnemers met bloeduitstortingen van 40 cm doordat ze uit hun kooi waren geslingerd, of een beetje wazig omdat ze niet één primatourtje hadden genomen, maar het hele pakje. Gelukkig stelde schipper Willem van de Dageraad ons altijd gerust met de mededeling dat er niets aan de hand was zolang hij geen zwemvest aan had.

Maar ook de dagtochten hebben ons het nodige gebracht. We weten nu dat een Vale Pijl een reële mogelijkheid is om te zien vanaf een boot in de kustzone. Het regelmatig voorkomen van Pontische meeuwen op de Noordzee bleek nog helemaal niet bekend te zijn. Andere hoogtepunten voor ons waren een langstrekkende kwartel (lijkt best op een Pacifische alkachtige..), over zee migrerende vleermuizen  en in sommige gevallen grote aantallen zangvogels boven zee.

We zijn er trots op dat we de Nederlandse taal hebben verrijkt met inmiddels in de vogelwereld breed geaccepteerde begrippen als het pelagische bosje en de chum-o-mator /chum-o-matrice.

Inmiddels is pelagisch vogelen niet meer weg te denken in de Nederland. Deltasafari organiseert met veel enthousiasme mooie tochten vanaf Neeltje Jans en we hopen dat er spoedig anderen opstaan die hetzelfde gaan doen in het noorden.

Hartelijk dank voor je gezelschap op zee! Het was een mooie tijd!

The last man standing (Foto door Martijn de Jonge tijdens Botney Cut Experience II

The last man standing (Foto door Martijn de Jonge tijdens Botney Cut Experience II)

Met vriendelijke groet,

Het Pterodroma Team    

De tocht van 14-11 a.s. is gecancelled

Tuesday, November 10th, 2015

Helaas. Er wordt voor komend weekend een harde westenwind verwacht, te hard om uit te kunnen varen. Vanochtend is er contact geweest met de schipper en hij heeft de tocht afgeblazen. Er is op dit moment ook geen alternatieve datum beschikbaar. Deze tocht komt dus te vervallen. We zullen jullie bijdrage z.s.m. terugstorten.

Tocht 4-10-2015

Monday, October 5th, 2015

Een leuke tocht met dank aan de Vogelwacht Utrecht! De topper van de tocht was een Vale Pijlstormvogel die snel langsvloog, maar knap vastgelegd werd door Richard Pieterson.

Vale Pijl 4-10-2015

Foto: Richard Pieterson

Lees hier het verslag van de tocht.

De tocht van a.s. woendag 16-9 is gecanceld.

Monday, September 14th, 2015

 

De tocht van a.s. woensdag kan helaas niet doorgaan.
Hoewel waarschijnlijk de wind al weer wat geluwd zal zijn worden golven van 2+ meter verwacht en dan is het niet verantwoord om uit te varen.
We stellen de tocht daarom uit naar woensdag 14 okt. Laat ons s.v.p. spoedig weten of je die datum al dan niet mee kunt. Zo niet, dan zullen we je bijdrage terugstorten.
Excuses voor het ongemak.
Hopelijk tot 14 oktober,
Het Pterodroma team

De IJsland-Vlissingen tocht gaat definitief door!

Sunday, February 22nd, 2015
De boottocht vanaf IJsland gaat door!
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar (sommigen met korting).
Mail voor informatie naar Pterodroma.ijslandtocht@gmail.com

Nieuwe reisverslagen

Tuesday, November 25th, 2014

De verslagen van de dagtochten van 11 oktober vanuit Den Helder en van 22 november vanuit Lauwersoog staan nu online.

Unieke tocht van IJsland naar Vlissingen

Sunday, November 16th, 2014

In September 2015 doet zich een unieke mogelijkheid voor om met een walvissen en zeevogeltocht mee te varen, startend in IJsland en via de Faroer en Fair Isle eindigend in Vlissingen. Een fantastische tocht van 7 dagen door o.a. de walvissen – en zeevogelrijke wateren rond IJsland, de Faroer eilanden en de Shetlands, een volledige dag vogelen op het beroemde Fair Isle in de spannendste tijd van het jaar, en uiteindelijk de aankomst in Nederland!

Omdat met name het gebied tussen Ijsland en de Faroer nog om relatief onontgonnen gebied gaat voor zeevogel -en zeezoogdierenliefhebbers, is er nog niet heel veel te vertellen over wat we tijdens de tocht kunnen verwachten. Witsnuitdolfijn, Bultrug , Orka en Griend behoren tot de vaste bewoners van dit gebied. Dwergvinvis en Blauwe Vinvis trekken rond deze tijd het gebied weer uit richting het zuiden, maar horen wellicht ook nog tot de mogelijkheden. En ook wat vogels betreft kan er nogal wat! Te denken valt b.v. aan Noordse Stormvogels in alle denkbare kleurfases, Grauwe Pijlstormvogels, Vaal -en Gewoon Stormvogeltje, alle vier de Jagers van het noordelijk halfrond, Grote en Kleine Burgemeesters en de vele Alken, Zeekoeten en Papegaaiduikers die dan inmiddels weer op open zee bivakkeren. Daarnaast is het volop trektijd van steltlopers en zangvogels en ook wat dat betreft is op zee van alles te verwachten.

Deze tocht is een initiatief van Birding Breaks, in samenwerking met Pterodroma Adventures en het IVN. Het zal waarschijnlijk een eenmalige kans zijn om deze bijzondere tocht te kunnen varen. Vanuit BirdingBreaks wordt de reis begeleid door één van de meest doorgewinterde zeevogel en zeezoogdieren onderzoekers van ons land, Kees Camphuysen. Hij wordt daarbij vergezeld door Hans Dorrestein. Vanuit Pterodroma Adventures zal onze meester chummer en zeebonk Leo Stegeman u met zijn deskundigheid bijstaan.

Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid van een 4 daagse pre-toer, op zoek naar de specialiteiten van Ijsland, zoals Harlekijneenden en Giervalken.

De tocht duurt 7 dagen vertrekt op 19 september vanaf IJsland. De kosten zijn afhankenlijk van de hut die je verkiest en exclusief de vliegreis naar IJsland (vanaf € 950,00 voor een vierpersoonshut).

Indien je je wilt aanmelden voor dit geweldige avontuur, dan svp je naam mailen aan Pterodroma.ijslandtocht@gmail.com. Wij zorgen er dan voor dat de aanmelding bij BirdingBreaks terecht komt, welke contact met u zullen opnemen voor de verdere afhandeling van de afmelding.

Dagtocht 19 oktober vanuit Den Helder

Saturday, October 19th, 2013
Kuifaalscholver

Kuifaalscholver (Foto: Maarten Hotting)

Helaas … geen Grote Pijl vandaag …
Maar verder wel een prima tocht met lekker veel Jan van Genten achter de boot en een record aantal Pontische Meeuwen voor de Pterodromatochten. Enkele hoogtepunten waren een Kuifaalscholver die door een bijzonder scherpe waarnemer opgemerkt werd en vervolgens door iedereen goed bekeken kon worden en de Jan van Gent die onze zeevogelringer Wouter wist te verschalken. Een reisverslag met totaallijst van de waarnemingen volgt binnenkort.

(Zie ook http://www.benvandenbroek.blogspot.nl/2013/10/zeetocht-met-pterodroma.html)

 

 

Verslag van de tocht van 6-10-2013

Sunday, October 13th, 2013

Het verslag van de tocht van 6-10 j.l. is nu te vinden onder de reisverslagen. Foto’s die we van andere deelnemers toegestuurd gekregen hebben zullen nog toegevoegd worden.

Dagtocht 6 okt. vanuit Den Helder

Monday, October 7th, 2013

Met prima weer en aangenaam gezelschap van ruim 60 man op de Hendrik Karssen,  is het weer een geslaagde tocht geworden. Als hoogtepunt van de dag gaf, op het verste punt van de tocht, een Grauwe Pijlstormvogel een mooie show weg door een tijd lang rond de boot te cirkelen en mee te smikkelen van de chum! Een verslagje van de tocht volgt binnenkort. Op 19 oktober varen we weer vanuit Den Helder. Die tocht is inmiddels helemaal volgeboekt.

Grauwe Pijlstormvogel

Grauwe Pijlstormvogel (Foto: Johan van Beilen)